Stalen loods voor Albert Heijn

Veru Bouw is een Nederlands bedrijf dat instaat voor zowel het aanleveren van bouwmateriaal (denk aan steigers) als het bouwproces zelf. Een professionele aannemer die samen met u denkt. Onlangs moesten ze voor een tijdelijke loods zorgen, die dienst zou doen als AH-winkel. Daarom ging Veru Bouw met Frisomat als onderaannemer in zee. Wij spraken met Peter Heikoop, waarin we vroegen naar hoe hij het bouwproces en de diensten van Frisomat ervaarde.

PROJECTGEGEVENS

Bouwoplossing:
Klant: Veru Bouw
Locatie: Gouda
Oppervlakte: 600 m²

WIE IS VERU BOUW

Kunt u kort vertellen wat de core business van uw bedrijf is en wat u beschouwt als de grootste uitdagingen?

Oorspronkelijk was Veru Bouw een verhuurbedrijf van steigers voor de bouw. Voor het huren van materiaal en andere toepassingen in de bouwsector kon je bij ons terecht. Tegenwoordig hebben we naast het verhuren van materiaal ook het bouwkundige element erbij genomen. Zo bouwen wij losse woningen, maar ook bedrijfspanden en dergelijke. Recent zijn we ook gestart met herindelingen en interne verbouwingen van kantoorpanden. Wij kunnen dus bouwmaterieel voorzien, maar nemen voortaan ook de bouw zelf in handen als professionele aannemer.

INITIËLE BEHOEFTE

Wat was de initiële behoefte binnen uw organisatie om samen met Frisomat een tijdelijke loods te bouwen?

Onze klant Albert Heijn was op zoek naar een tijdelijke winkel. Hiervoor deden wij als hoofdaannemer beroep op Frisomat als onderaannemer. Zij namen de bouw van de loods voor hun rekening, die dienst moest doen als AH-winkel.

REQUIREMENTS

Welke zaken waren voor u van cruciaal belang bij het realiseren van deze loods om die nu en in de toekomst optimaal te kunnen gebruiken?

Wat erg van belang was voor ons, was dat men zo milieubewust/circulair mogelijk met materialen omging. Het eerste plan bestond eruit om een volledige staalconstructie te voorzien, maar dankzij Frisomat konden we heel wat besparen op gewicht en staal.

Frisomat bouwt met koudgevormd staal, wat een veel milieuvriendelijker proces is en ervoor zorgt dat de loods ook heel wat minder weegt. Bovendien zorgt dergelijk staal voor een snel bouwproces, wat bij dit project van groot belang was.

Door de vrije overspanning (zonder pilaren) is de winkel vrij indeelbaar, wat een vereiste was voor Albert Heijn. Zo werd in het begin enkel de helft van het gebouw gebruikt, maar kon later ook de rest van de loods gemakkelijk ingeschakeld worden.

Bovendien hebben we zelfs de mogelijkheid om eventueel nog aan te bouwen, indien de winkel meer ruimte nodig acht.

Aangezien Albert Heijn behoefte had aan een tijdelijke winkel, is het voor ons ook belangrijk dat we die loods gemakkelijk weer kunnen afbreken. De loodsen van Frisomat zijn zodanig gebouwd dat deze heel eenvoudig te demonteren en opnieuw op te bouwen zijn.

Ten slotte moest de loods ook volledig bestand zijn tegen ongedierte. Eventuele gaatjes en oneffenheden konden niet gedicht worden met schuim, aangezien ratten en muizen daar zo doorheen eten. Frisomat heeft ervoor gezorgd dat het plaatmateriaal naadloos op elkaar aansloot.

EXPERTISE

Wij zijn een samenwerking aangegaan voor het bouwen van uw loods en doel was om samen tot een optimaal resultaat te komen, maar hoe bent u bij Frisomat terecht gekomen en waarom heeft u uiteindelijk voor onze expertise gekozen?

Het voormalig hoofd van Frisomat Nederland is een oude bekende voor ons. Twijfelen hebben we niet gedaan: we zijn gelijk met Frisomat in zee gegaan. Op onze eerste meeting met Albert Heijn hadden we al meteen een deskundige van Frisomat bij, die professioneel advies kon geven over het bouwen van een stalen loods. Tijdens het bouwproces waren wij de hoofdaannemer die zorgde voor betonconstructie en grondwerk, en Frisomat de onderaannemer. Zij zorgden voor het bouwen van de loods en de volledige afwerking.

Hoe heeft u het proces van de bouw van de loods ervaren? 

Het is ondertussen al een jaar geleden en ik kan me geen moeilijkheden herinneren. Dat wil dan ook zeggen dat het goed verlopen is, lijkt me! We hebben éénmaal een laserprobleem gehad, maar dat heeft Frisomat heel netjes opgelost. Verder kan ik me geen moeilijkheden of obstakels bedenken.

VANDAAG DE DAG

Op welke manier gebruikt u de loods vandaag de dag binnen uw organisatie en voldoet dat een uw initiële doelstelling?

De loods doet nog steeds dienst als AH-winkel.

“Een loods van Frisomat? Die verkoopt zichzelf! Je hoeft alleen maar naar de plaatjes te kijken! Bovendien: als Frisomat ermee klaar is, dan staat het eindresultaat er ook.”

ADVIES

Welke adviezen zou u toekomstige organisaties die een loods willen bouwen, willen meegeven?

Naast de noodzakelijke vergunningen, dien je als opdrachtgever ook rekening te houden met het materiaal en het uiteindelijke doel. Wij kozen voor Frisomat omdat zij zorgden voor een mooi geheel: licht gewicht en een modulaire demontabele loods. Verder konden we de loods inrichten zoals we zelf wilden, volledig op maat. Bovendien was het complete plaatje af: Frisomat zet niet alleen de constructie neer, maar ook de gevelbekleding, het dak, …

Zoekt u een (tijdelijke) loods van topkwaliteit?