Tennishal voor extra trainingsruimte

Haafkes Veldwachter is een professioneel aannemersbedrijf met twee vestigingen in Nederland. Met 90 jaar ervaring kan u rekenen op een deskundige en vlotte samenwerking. Onlangs werden ze benaderd om een overdekte tennishal te bouwen, waarop Haafkes Veldwachter en Frisomat de handen in elkaar sloegen. Wij spraken met Peter Meerman, waarin we vroegen naar hoe hij het bouwproces en de diensten van Frisomat ervaarde.

PROJECTGEGEVENS

Bouwoplossing:
Klant: Haafkes Veldwachter
Locatie: IJburg
Oppervlakte: 2080 m²

WIE IS HAAFKES VELDWACHTER

Kunt u kort vertellen wat de core business van uw bedrijf is en wat u beschouwt als de grootste uitdagingen?

Haafkes is een professioneel aannemersbedrijf met twee vestigingen. Het moederbedrijf is gevestigd in Goor, de tweede vestiging bevindt zich in Deventer. In totaal werken er 110 mensen in vaste dienst, die samen met ons streven naar perfectie.

Met ruim 90 jaar ervaring op de teller, kunt u erop rekenen dat wij uiterst deskundig zijn in zowel nieuwbouwprojecten als renovatieprojecten. Onze core business? Utiliteitsgebouwen. Denk bijvoorbeeld aan kantoren, scholen, zorg- en bedrijfsruimtes.

Om onze diversiteit nog meer uit te breiden, besloten we vier jaar geleden ook om meer sportaccommodaties te realiseren. Samen met onze experts en de visie van de klant, gaan wij als professionele aannemer aan de slag om duurzame maatwerkoplossingen te bouwen voor een optimale sportbeleving.

INITIËLE BEHOEFTE

Wat was de initiële behoefte binnen uw organisatie om samen met Frisomat een tennishal te bouwen?

Een tijdje geleden werden we benaderd door de twee eigenaars van de stichting Tennisschuur IJburg. Zij hadden behoefte aan een overdekte tennishal om zo trainingsruimte te creëren in de winter voor de naastgelegen tennisclub. Wij hebben een hal laten bouwen door Frisomat die dienst kon doen als trainingsruimte voor tennis, om zo de spelers te beschermen tegen de steeds wisselende weersomstandigheden.

REQUIREMENTS

Welke zaken waren voor u van cruciaal belang bij het realiseren van deze tennishal om die nu en in de toekomst optimaal te kunnen gebruiken?

De tennishal werd in een bouwteam gemaakt, en niet met een bestek. Dat wil zeggen dat de opdrachtgever enkele globale eisen stelde.

Aangezien het geen officiële sporthal is, die enkel dient als trainingshal, was verwarming geen directe eis maar moest in de toekomst verwarming wel mogelijk zijn. Isolatie was dan weer wél een noodzaak. We kozen voor een isolatiegraad van 6.0 voor het dak en de wanden, en 4.0 voor de vloer.

Uiteindelijk heeft de opdrachtgever toch nog gekozen voor verwarming. We installeerden vloerverwarming en een warmtepomp, met een bodemenergiesyteem. Deze installatie verwarmd in de winter en koelt in de zomer.

Bovendien was de akoestiek erg belangrijk. Om galm te voorkomen tijdens het tennissen, kozen we voor de wanden en het dak voor een geperforeerde binnendoos met buitenplaat. Deze speciale akoestische wanden en plafonds verhinderen de nagalm tijdens het sporten.

De tennishal moest ruimte bieden voor drie tennisbanen, wat door Frisomat goed opgevolgd werd.

EXPERTISE

Wij zijn een samenwerking aangegaan voor het bouwen van uw hal en doel was om samen tot een optimaal resultaat te komen, maar hoe bent u bij Frisomat terecht gekomen en waarom heeft u uiteindelijk voor onze expertise gekozen?

Een kennis die onlangs een sporthal voor een korfbalvereniging liet bouwen, toonde mij een offerte van Frisomat. Daarvoor kende ik Frisomat niet, en via die kennis ben ik dus op jullie adres gekomen. De offerte die ik te zien kreeg, vond ik meteen goed geprijsd. De scherpe prijs van Frisomat heeft dit project haalbaar gemaakt.

Hoe heeft u het proces van de bouw van de loods ervaren? 

Het bouwproces van onze tennishal liep van een leien dakje. Onze ervaring met Frisomat was uitermate goed, en wij verwachten in de toekomst dan ook onze samenwerking nog te intensiveren.

De contacten waren steeds prettig en soepel. De offertes duidelijk en op tijd, en de adviezen goed. Frisomat kwam ook met uiterst goede alternatieven en voorstellen, zodat we meteen doorhadden dat Frisomat veel kennis van zaken had.

Verder brachten we nog een bezoek aan de hoofdvestiging in België, waar we een rondleiding kregen. Ook daar werden we met open armen ontvangen. Het was voor ons werkelijk een samenwerking die smaakt naar meer!

VANDAAG DE DAG

Op welke manier gebruikt u de loods vandaag de dag binnen uw organisatie en voldoet dat een uw initiële doelstelling?

De tennishal doet nog steeds dienst als trainingshal. Er is in principe geen ruimte voorzien voor supporters of ander publiek. Een smalle strook van 2 tot 3 meter in de hal biedt aan 3 zijden plaats voor eventuele toeschouwers.

Bovendien voldoet het licht niet aan de hoogste eisen om officiële tenniswedstrijden te kunnen spelen. Wij kozen samen met de klant voor een lichtsterkte van 300 lux. Voor een wedstrijdhal in de tenniswereld is een sterkte van 500 lux een vereiste. Toptennissers spelen veel harder en sneller, wat die hoge sterkte noodzakelijk maakt. Moest dat in de toekomst toch nodig zijn, is het mogelijk om extra verlichting te voorzien, zodat de vereisten wel behaald kunnen worden.

“Frisomat, dat is een professionele en proactieve bouwpartner in staalconstructies.”

ADVIES

Welke adviezen zou u toekomstige organisaties die een tennishal willen bouwen, willen meegeven?

Ons advies is om vroegtijdig met een bouwer (en Frisomat) samen om tafel te gaan zitten en alle wensen kenbaar te maken. Wij ontwerpen dan samen de ideale oplossing voor de loods. Dit doen wij het liefst in een bouwteam waarbij de klant aan alle knoppen kan draaien en het plan inclusief het budget kan bijsturen.

Zoekt u een sporthal van topkwaliteit?